Turnbull Residence

Project Information

Turnbull Residence
Deodar Road, Putney, London SW15

The site is a semi-detached, nineteenth century residence in the London suburb of Putney.  It fronts a quiet road with a large garden to the rear, which extends to the edge of the river Thames. The Clients’ family had outgrown the existing accommodation and our brief was to maximise the available space and make use of the property’s unique location by re-orientating the focus of the house from the road to the river.

 

We extended the ground, first, second and third floors and created a large basement.  To develop the house as a gradual progression towards the river; the basement forms the principle family living area with access to the river through the garden.  Ascending to the ground floor, an open plan kitchen and formal dining area extend onto a terrace also with access to the garden.  At first floor, a new master bedroom, en-suite bathroom and dressing room are provided with spectacular river views.

 

Throughout the process of design the river was our point of focus. We aimed to provide the house with as much access to the water as possible, both physically and visually; constructing a large window with river view in the master bedroom and sliding, folding doors in the basement leading to the garden and down to the riverbank. We created a formal seating and viewing area at the end of the garden and even incorporated the Thames in construction work, transporting materials to and from site on river barges.